Soorten beugels

Er zijn veel afwijkingen die reden geven voor een behandeling. Iedere afwijking vraagt om een andere benadering en dus een specifieke beugel.

Uitneembare Beugel
Onder deze categorie vallen de uitneembare beugels zoals een expansieplaat of plaat met tonghekje.

Buitenboordbeugel
Het plaatsen van een eenvoudige beugel ter beïnvloeding van de kaakgroei met bijvoorbeeld een headgear (buitenbeugel), palatinale bar of linguale boog.

Blokbeugel
Het plaatsen van een uitneembare beugel ter beïnvloeding van de kaakgroei. Voorbeeld is een blokbeugel (activator).

Slotjesbeugel
Het plaatsen van een vaste slotjesbeugel voor één tandboog of het plaatsen van een vaste slotjesbeugel voor beide tandbogen.

(Zelfligerende brackets/slotjes)

(Keramische brackets/slotjes)

Alligners
Het plaatsen van vacuümgevormde apparatuur verkregen door een digitale set-up. Deze apparatuur bestaat uit minstens acht vacuümgevormde correctiehoesjes.

Duur behandeling

De duur van de behandeling en het resultaat zijn afhankelijk van een aantal factoren. Als eerste zijn gebitsontwikkeling, de groei, het aanpassingsvermogen, het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt van invloed.

Daarnaast is voor het bepalen van de duur van de behandeling belangrijk of de stand van de kaken goed is of niet. Bij kinderen kan bijvoorbeeld een voorbehandeling nodig zijn om eerst de stand van de kaken te corrigeren (blokbeugel). Daarna kunnen de tanden zelf rechtgezet worden.

Na de behandeling kunnen ook nog veranderingen in het gebit optreden. Daarom adviseert de behandelaar vaak een retentiebeugel of spalk te dragen.