Cariës

Cariës, ofwel tandbederf, is nog altijd het meest voorkomende mondprobleem in de wereld. Naar schatting 95% van de wereldbevolking lijdt hieraan. De oorzaak van cariës is bacteriën.

Goed om te weten: u kunt cariës voorkomen

Een beginnend gaatje kunt u zelf moeilijk ontdekken. Niet elk spleetje of barstje in de tand of kies is namelijk een gaatje. Ditzelfde geldt voor donkere plekjes of witachtige vlekjes op uw tanden (zulke plekjes kunnen trouwens wel signalen zijn van een beginnend gaatje of vergevorderde cariës!). Vaak ontdekt u het gaatje zelf pas als u pijnklachten krijgt of als er een stukje van uw tand of kies afbreekt.

Daarom is het ook zo belangrijk om regelmatig uw tandarts te bezoeken. Deze kan cariës ontdekken als het nog in een vroeg stadium is. Zo bent u er bijtijds bij en kan erger voorkomen worden.

U heeft een gaatje in uw tand of kies, wat nu?
Gaatjes aan tanden en kiezen kunnen met verschillende materialen worden gevuld. Een van die materialen is de witte vulling. Er zijn drie soorten witte vullingen.

Van de witte vulling zijn er drie soorten die door de tandarts kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt