Behandelingen

We begrijpen dat het voor u niet makkelijk is om het verschil tussen de preventie assistente en de mondhygiëniste goed te begrijpen. Wie doet wat en waarom?  Daarom leggen we u graag even uit wie wat doet in onze praktijk en waarom we dat doen.

Bij iedere periodieke controle wordt uw mond gecontroleerd door een tandarts. Buiten het beoordelen van de tanden, kiezen en vullingen, zal de tandarts ook goed naar de slijmvliezen, tong en naar uw tandvlees kijken. Dit omdat gezond tandvlees de basis is voor een gezonde mond en een gezond lichaam. Uw tandvlees krijgt daarom een score, die aangeduid wordt met een DPSI-score van 0 tot en met 4. De DPSI-score bepaalt of er vervolgens een behandeling nodig is bij de preventie-assistente of bij de mondhygiëniste.

Preventie-assistente
Een preventie-assistente is een assistente die een extra cursus heeft gevolgd om tandsteen te mogen verwijderen, wat boven de tandvleesrand zit. Blijkt bij de controle dat er een beetje tandsteen zit of u een lichte vorm heeft van tandvleesontsteking (DPSI-score 1 of 2) dan zal de preventie-assistente uw gebit reinigen, een instructie geven indien nodig en vervolgens uw gebit nog even polijsten. Onze preventie-assistente is ook bevoegd om te sealen (een dun beschermlaagje aan te brengen).

Mondhygiëniste
We hebben in onze praktijk ook een mondhygiënistes werken (Daniëlle Heemink). Zij zal de patiënten behandelen met de uitgebreidere tandvleesproblemen (DPSI-score 3+ en 4). Hiervoor wordt altijd een aparte afspraak ingepland en de patiënten blijven vaak bij de mondhygiëniste onder controle zodat het tandvleessituatie gezond / stabiel blijft.